nineth.blogg.se

Från djupaste tankar till ytliga spekulationer.

Idag har jag kört lite nh på min häst

Publicerad 2015-09-08 09:18:39 i

Det är en mening jag verkligen får gåshud av..
Du kan inte "träna din häst i nh en timme".
NH , Natural Horsemanship, är ett förhållningssätt som skiljer sig från det klassiska på det sättet att din häst är DIN lärare.

Vad förväntar du dig att få ut av att "du tränar din häst i NH idag" ? Ingenting. 

Allt handlar om kommunikationen, att bygga upp ett band, genom att kommunicera med din häst på ett språk som hästen förstår, hästebs språk; många okunniga tror att det går o "träna" någon timme per dag, kanske för att hästen börjat protestera mot något, och du tror att du behöver förstärka din roll som ledare. Det funkar inte så.
antingen är du NH-inriktad, eller är du det inte. Det är ingenting du kan göra lite då & då.

Men att bli din hästs ledare krävs en stor insats från din sida, hästen behöver känna tillit och trygghet från dig, den lägger sitt liv i dina händer för att den litar på att du kan skydda denne mot alla faror som kan riskera flockens (er) liv. Det är ingenting du bygger upp genom att "träna" NH nån timme om dagen. Att vara ledare kräver en fruktansvärt stor insats från din sida som är nästan omöjlig att uppnå, du behöver finnas för din häst hela tiden. För du skyddar den. Att bygga upp tillit, respekt och förtroende gentemot varandra kräver mycket tid och lyhördhet, men det är lättare att hålla en sån position är att vara en ledare.

I NH:s princip är inte det du som tränar din häst, i NH är det hästen som tränar dig. Sluta se hästen som en slav, och börja se den som din vän. Tvinga den inte att umgås eller göra som du säger, gör arbetet roligt och intressant så att din häst väljer att vara med dig med glädje!


Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela